De volledige vacaturetekst met opmaak en bijlages vind je hier.
Aanleiding en korte schets
Proteion kent een tweehoofdige Raad van Bestuur. In het voorjaar van 2025 bereikt de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur de pensioengerechtigde leeftijd en wordt het huidige lid benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Voor de vacature die hiermee ontstaat wordt gezocht naar kandidaten die primair aanvullend zijn vanuit een meer zorginhoudelijke achtergrond en ervaring.
De toekomstige Raad van Bestuur werkt collegiaal en beide leden dragen integrale eindverantwoordelijkheid voor het beleid en de besluitvorming. Zij stemmen onderling en in overleg met de Raad van Toezicht de aandachtsgebieden nader af. Het uitgangspunt daarbij is dat beide leden van de Raad van Bestuur zowel primair proces als bedrijfsvoerings-portefeuilles besturen. Een belangrijk deel van het aandachtsgebied voor de nieuwe bestuurder heeft betrekking op het zorgproces van Proteion.
Onder de huidige Raad van Bestuur heeft Proteion een positieve en toekomstbestendige ontwikkeling doorgemaakt. Bijzonder en onderscheidend is dat naast een totaalpakket aan zorg en diensten voor kwetsbare mensen, Proteion ‘vernieuwend ondernemerschap’ ondersteunt. Een concept (“Powered by Proteion”), waarbij zorgondernemers zelfstandig, kleinschalige zorg in de wijk vormgeven.
De opdracht voor de nieuw gevormde Raad van Bestuur richt zich dan ook op verdere ontwikkeling en innovatie om de herkenbare positie en profilering van Proteion binnen het werkgebied inspirerend vorm te geven. Proteion is een stabiele organisatie en is financieel gezond; een belangrijke pijler om de toekomstbestendigheid van de maatschappelijke positie te waarborgen.
Proteion, waar staan we voor
Proteion biedt met aandacht en daadkracht elke dag goede zorg en ondersteuning; een totaalpakket van zorg en diensten, passend bij wat de cliënt nodig heeft. Een breed pakket van zorg, diensten/ondersteuning in de wijk zoals thuiszorg, begeleiding, ondersteuning. Maar ook woonvoorzieningen, tijdelijke verblijfsvoorzieningen en hospices. Het werkgebied van Proteion is de provincie Limburg.
Proteion gaat uit van de kwaliteit van leven. Wat iemand nog zelf kan, of met hulp van naasten, blijft hij/zij gewoon doen. Proteion is er als het nodig is. Is dichtbij; bij de cliënt thuis, in de wijk of in een van haar woonvormen. Zo draagt zij bij aan goed, zo zelfstandig mogelijk en waardig leven.
De medewerkers en vrijwilligers maken Proteion bijzonder. De organisatie is trots op hun vakmanschap en betrokkenheid en zorgt ervoor dat zij vitaal kunnen uitblinken. In alles dat de medewerkers doen, laten zij zich leiden door de kernwaarden van Proteion. Wat hen met elkaar verbindt, maakt dat zij zijn wie ze zijn en hoe zij zo autonoom en zelfstandig mogelijk hun werk doen. Inlevend, daadkrachtig, verantwoordelijk en dichtbij. Samen ‘het DNA’ van Proteion.
Samengevat is het motto: Elke dag gewoon bijzonder.
Onze uitdaging voor morgen
In 2023 en 2024 heeft Proteion invulling gegeven aan een meerjarenvisie en de koers voor de komende jaren (2024-2028). Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met cliënten, mantelzorgers, collega’s en samenwerkingspartners. Gevraagd is wat zij belangrijk vinden als het gaat om zorg, ondersteuning, samenwerking en verbondenheid. Proteion is met hen onder meer in gesprek gegaan over hoe empathische ondersteuning en zorg kan worden geboden, welke verantwoordelijkheden Proteion moet nemen en delen, en welke ontwikkeling dit van de organisatie vraagt.
Cliënten en mantelzorgers vertelden Proteion hoe belangrijk het is om zich verbonden te voelen met anderen en wat een goede kwaliteit van leven voor hen betekent. Ze deelden hun kijk op de ontwikkelingen in de zorg en wat ze van een organisatie als Proteion verwachten als ze ondersteuning of zorg thuis nodig hebben of niet meer thuis kunnen wonen.
Dat leidt ertoe dat Proteion denkt en handelt vanuit de cliënt en wat hij/zij kwaliteit van leven vindt. Proteion verbreedt de blik en zet het welzijn van de cliënt voorop. Eigen regie van de cliënt is het vertrekpunt. Zo heeft hij/zij de maximale zeggenschap over wat naar eigen inzicht nodig is om een goed leven te leiden. De medewerkers voeren invoelend met de cliënt een open gesprek. Hierdoor weten zij wat er voor de cliënt toe doet.
Proteion is een netwerkorganisatie die op ondernemerschap en eigenaarschap/autonomie uniek is en zich hiermee echt onderscheidt van andere zorgorganisaties. Ondernemerschap dat onder andere wordt vormgegeven in de strategische samenwerkingen met lokale zorgondernemers (zie de website) en het ondersteunen van eigenaarschap aan de professionals die - binnen wet- en regelgeving - invulling geven aan hun werk met en voor de cliënten. Invulling van dit ondernemerschap kan alleen bij het bestaan van voldoende lokale autonomie.
Proteion gelooft in de kracht van lokale, passende ondersteuning en zorg. Hoe lokaler de zorg is georganiseerd, hoe meer krachten zich verenigen. Passende zorg is zorg die aansluit bij de behoefte van de cliënt, waarbij cliënt en zorgverlener samen beslissen. Hier ligt ook de reden waarom we bij Proteion de organisatie regionaal hebben ingericht.
Binnen de nieuwe koers is ook aandacht voor de ambities om zorg te verduurzamen en aan vitaliteit, wendbaarheid en een plezierige en veilige werkomgeving voor onze medewerkers en vrijwilligers. Voor nadere informatie over de meerjarenvisie van Proteion zie de website.
Financiële positie en kerncijfers
De zorg wordt gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De geconsolideerde begroting van de Proteion Groep bedraagt € 191 miljoen, waarbij op een positief rendement gestuurd wordt van tenminste 1,5%. Gemiddeld ontvangen meer dan 14.000 cliënten zorg van Proteion (incl. zorgondernemers en cliënten Proteion Schoon). Proteion telt meer dan 4.000 medewerkers (incl. Proteion Schoon) die zich ondersteund voelen door ruim 1000 vrijwilligers.
De bedrijfsvoering is gericht op een gezonde exploitatie om ook meerjarige investeringsdoelstellingen te waarborgen. Jaarlijks worden innovatie- en onderzoeksgelden gereserveerd, waarmee onderzoeken en innovatieve projecten gefinancierd en geïmplementeerd kunnen worden.
Inrichting en besturing
Stichting Proteion Groep is een overkoepelende juridische entiteit, waarvan naast de Stichting Proteion, twee BV’s onderdeel uitmaken; Proteion Schoon B.V. en CIRO+ B.V. De tweehoofdige Raad van Bestuur is bestuurlijk (mede) verantwoordelijk voor de onderdelen van de holding. Zij rapporteren aan de Raad van Toezicht.
Stichting Proteion Groep heeft 51% van de aandelen in Proteion Schoon B.V. De overige 49% worden gehouden door Assist Zorg B.V. te ’s-Hertogenbosch. Daarnaast heeft Stichting Proteion Groep 49% van de aandelen van CIRO+ B.V. en worden de overige aandelen gehouden door het Maastricht Universitair Centrum (MUMC+) te Maastricht.
Met onderkenning van verschillende rollen en bevoegdheden ziet de Raad van Bestuur Proteion als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en sturen daarop vanuit strategisch partnerschap, waarmee hun toezichtvisie ook daadwerkelijk wordt geleefd en beleefd in de organisatie. Benaderbaarheid over en weer, evenals samenwerking zijn een vanzelfsprekendheid en er is voldoende ruimte om uitdagingen, dilemma’s en resultaten te bespreken.
De strategische sturing van de organisatie vindt plaats met het MT (13 leden) van Proteion. De zorg/ondersteuning is ingericht in zes regio’s, elk aangestuurd door een regiomanager. De medische en paramedische zorg ressorteert onder de directeur Expertise en Behandeling. Ondersteunende diensten zijn verdeeld over Finance & Control, HR, ICT, Facility, Klantcontact en Bestuursondersteuning. Alle ondersteunende diensten kennen een eigen manager, zij worden aangestuurd door een directeur bedrijfsvoering. Bestuursondersteuning valt onder verantwoordelijkheid van de bestuurssecretaris. Voor een volledig beeld van de bestuurlijke hiërarchische structuur verwijzen we naar bijlage 1.
Ondernemingsraad, Professionele Adviesraad, Centrale Cliëntenraad en regionale cliëntenraden worden tijdig, vanuit openheid en transparantie bij de besluitvorming binnen Proteion betrokken. De overlegstructuur en -cultuur zijn gericht op eenheid en consistentie van beleid, in relatie tot het overkoepelende belang van de organisatie en de maatschappelijke doelstellingen. Kenmerkend zijn de onderlinge samenwerking, integraliteit van en zorgvuldige besluitvorming.
Relevante ontwikkelingen en continuïteit van bestuurlijke opdracht
Proteion heeft de afgelopen jaren een bestendige ontwikkeling doorgemaakt. De nieuwe meerjaren-strategie is het kader voor de bestuursopdracht van de Raad van Bestuur. De organisatie leiden en sturen, inspireren en motiveren de transitie succesvol vorm te geven, heeft prioriteit. De implementatie van de visie vraagt naast zorgvuldigheid om daadkracht en slagvaardigheid van iedereen. Voor de Raad van Bestuur is het hierin van belang vanuit hun eigen bestuurlijke eindverantwoordelijkheid in het besluitvormingsproces een voorbeeld te zijn, het MT daarin mee te nemen en te laten aansluiten. Tegelijkertijd blijft een belangrijk en continue thema om binnen de nieuwe strategie leiderschapsvisie en het leiderschapsarsenaal door te ontwikkelen.
Sfeer en cultuur richten zich op een transparante, respectvolle functionele en plezierige wijze van overleg, samenwerking en verantwoording en wordt geleefd en beleefd als een gedeelde verantwoordelijkheid. Leiderschap kenmerkt zich door oplossingsgericht werken enerzijds door ‘los te laten’ en ruimte en invloed te geven, anderzijds door tijdig en adequaat (zakelijk) in te grijpen. Als zodanig is ruimte gekoppeld aan rekenschap.
In lijn hiermee wordt gestuurd op de consistente ontwikkeling van integrale verantwoordelijkheid van alle leidinggevenden in de organisatie. De transitie van het zorg model naar kwaliteit van leven is een belangrijk thema in de cultuurverandering.
Proteion heeft zich gepositioneerd als een zichtbare gesprekspartner in de ontwikkeling en afstemming van zorg en welzijn in de regio. Vanuit verschillende perspectieven en thema’s (IZA, GALA, WOZO, TAZ) wordt gestuurd op deze samenwerking en nemen bestuurders en MT hun verantwoordelijkheid en ook leidende rol aan de verschillende overlegtafels.
Voor de nieuwe bestuurder betekent dit dat hij/zij een organisatie aantreft die volop in ontwikkeling is én blijft en moet blijven! Een organisatie waar sterk is gestuurd op samenhang, samenwerking, gezonde bedrijfsvoering, positionering, lokaal en regionaal ondernemerschap en innovatie. Waar mensen gewend zijn aan eigen verantwoordelijkheid met ruimte voor ontwikkeling. Waar de bestuurder hen meeneemt in vergezichten, hen stimuleert en prikkelt en aanspreekt op het realiseren van gezamenlijk gedragen besluiten. Borging van wat in gang is gezet vraagt enerzijds om consistentie in focus en koers en anderzijds om noodzakelijke doorontwikkeling vanuit de meerjarenvisie 2024-2028. Dit vraagt om permanente aandacht voor innovatie en ondernemerschap op alle niveaus. De bestuurders lopen hierin voorop en nemen de organisatie mee in de organische verandering.
Verantwoordelijkheid
De Raad van Bestuur is integraal verantwoordelijk voor de realisatie van de statutaire en andere doelstellingen van de stichting, de strategie en het beleid en de daaruit voortvloeiende resultaatontwikkeling en voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De Raad van Bestuur rapporteert aan de Raad van Toezicht. Ten aanzien van sturing van de organisatie en de aansturing van het MT (zie organogram in de bijlage) ondersteunt de Raad van Bestuur de gekozen besturingsfilosofie van integrale managementverantwoordelijkheid en draagt de integrale eindverantwoordelijkheid.
De Raad van Bestuur geeft hieraan uitvoering door het voortzetten van de gemaakte resultaatafspraken op basis van strategisch beleid/nieuwe koers en jaarplannen en volgt de realisatie door middel van periodieke voortgangsrapportages en -gesprekken. De Raad van Bestuur bewaakt de eigen agenda en focus op het strategische niveau en legt de tactisch/operationele verantwoordelijkheid bij het MT en leidinggevenden.
De Raad van Bestuur staat open voor een transparante samenwerking met en draagt verantwoordelijkheid voor de inrichting van de medezeggenschap. De Raad van Bestuur onderhoudt samen met de bestuurssecretaris contact met de medezeggenschap: de Ondernemingsraad, de Professionele Adviesraad en de Centrale Cliëntenraad.
Extern is de Raad van Bestuur het boegbeeld voor Proteion en hebben de bestuurders contacten met zorgkantoren, zorgverzekeraars, gemeenten, samenwerkings- en ketenpartners zoals organisaties voor ouderenzorg of andere zorgaanbieders, ziekenhuizen, huisartsen, woningbouwcorporaties, koepel- en brancheorganisaties. De intensieve samenwerking binnen de regio en met relaties zijn van belang om verbinding te leggen in de keten en daarmee de cliëntenzorg effectiever, efficiënter en kwalitatief beter te organiseren. De Raad van Bestuur is daarin plezierig zichtbaar en profileert de organisatie zowel in- als extern en positioneert Proteion samen met het MT als een betrouwbare partner.
Het Lid Raad van Bestuur
Persoonskenmerken
Informatie en solliciteren
Voor Proteion is conform de sectorale WNT-regeling bezoldigingsmaxima topfunctionarissen zorg en jeugdhulp klasse V van toepassing.
Voor meer (inhoudelijke) informatie over Proteion verwijzen we u naar de website van Proteion. Een assessment / persoonlijkheidsmeting maakt onderdeel uit van de procedure.
Voor aanvullende informatie over de opdracht kunt u contact opnemen met Ellen van den Hoven of Jos Houben van Crown Gillmore telefoonnummer 033 – 28 58 700. Indien u na het lezen van de informatie geïnteresseerd bent en meent te voldoen aan de gestelde eisen en verwachtingen, verzoeken wij u uw CV en motivatiebrief vóór 24.09.2024 a.s. te richten aan Crown Gillmore BV, t.a.v. E.M.H. (Ellen) van den Hoven en te uploaden via de website van Crown Gillmore BV www.crowngillmore.nl. Gebruik a.u.b. niet de sollicitatiebutton.
De volledige vacaturetekst met opmaak en bijlages vind je hier.
|
|
Heb je een vraag over deze vacature?
|